Idea joulutalosta

Kävin kesällä läpi lapsuuden tavaroitani ja vastaan tuli nukkekoti kalusteineen. Tarkoitus oli katsoa tavarat läpi ja sitten luopua niistä, mutta nämä päätin jättää yhä talteen. Nähdessäni puiset kalusteet, en voinut olla ajattelematta joulua. Mikäpä muukaan olisi ihmisellä mielessä kuumana heinäkuun päivänä.

Pienestä pirtinpöydästä muistui mieleen vanha jouluinen juliste lapsuudesta. Joulun lähestyessä keittiön seinälle laitettiin tämä paperinen kuva, pirtinpöydän päähän. Muistan, kuinka etenkin aamu- ja iltapalalla katselin kuvaa, laskin tonttuja ja mietin mitä kukin puuhailee, mitähän lahjoissa voisi olla. Tuvassa oli ihanan jouluinen, rauhallinen mutta eloisa tunnelma. Kuva laitettiin sinitarralla seinälle joka vuosi ja hajoavia reunoja leikattiin, kunnes kuva alkoi olla niin huonossa kunnossa, että se heitettiin pois.

Alkuperäisen kuvan tekijä Erik Forsman

Siinä kaikkia tavaroitani läpikäydessä myös huomasin, kuinka paljon olen askarrellut ja tehnyt käsillä. Ja kuinka paljon olenkaan siitä aina pitänyt. Askartelu on kuitenkin jäänyt lähes kokonaan kaiken muun jalkoihin, aina on jotain tärkeämpää, tehokkaampaa, pakollisempaa, järkevämpää. Mutta mielelle tarvitaan myös virkistystä ja iloa, joten päätän ottaa askartelun takaisin arkeen mukaan ja alkaa tekemään joulutaloa!