Jäälyhty mallia linnantorni

Mahtavien pakkasten myötä päästiin viikonloppuna rakentamaan jäätiilistä lyhty, joka on kuin pieni linnantorni tai temppeli. Tuikkukynttilä sai sen loistamaan kauniisti pimeässä illassa.

Kuten edellisessä kirjoitinkin (Joulutalon purkaminen säilöön), meillä oli jäät tekeytymässä parvekkeella. Aiemmin olen tehnyt jäälyhtyjä sankoissa, mutta jäätiilistä rakensimme ensimmäistä kertaa.

Pohjaksi jäädytettiin sininen pesuvadillinen kokonaan.
Kansi saatiin jäädyttämällä vihreän, leveämmän vadin pohjalla matalampi jää.
Seinäpilarit syntyi litran maitopurkeista.
Vauvan maitopurkeista saatiin värikuutiot. Väriä liuotin vanhoista silkkipapereista ja jäätymään mennessä neste oli tasavärinen, mutta lopputuloksessa väriä oli tiivistynyt kulmaan palloksi. Se kuitenkin kuulsi koko jääpalan läpi paremmin kuin kuvassa.

Jäätiilet pullistuivat maitotölkin sisällä ja olivat hieman vinkuroita, mutta asettuivat hyvin pohjan päälle pilareiksi. Kansi vahvisti rakenteen. Väripaloista meinasimme tehdä välipilareita, mutta laitoimme ne kuitenkin ympyrään katolle, tornin huipuksi. Jäät liimattiin paikoilleen kuumasta vedestä ja lumesta tehdyllä sohjolla.

Illan tullen ihailimme jäälyhtyä ikkunasta. Pakkanen kiristyi ja teki työtään jäädyttämällä lyhdyn loppuun, hyvin kestäväksi.

Rakentaminen oli tosi kivaa! En ihmettele yhtään innostusta rakentaa suuria yhteislinnoja jäätiilistä, voisin itsekin osallistua.